Korunu dnes ráno potkalo tvrdé probuzení

Včerejší obchodování na finančních trzích se neslo ve znamení silného dolaru, z celkové situace ale vytěžila nečekaně i koruna. Ta ale dnes ráno po zveřejnění německé spotřebitelské důvěry zažila opět velký propad. Ruský rubl i britská libra nadále pokračují v dlouhodobém sbírání zisků.

EURCZK

USDCZK

Kurzy k 17. 6. 2024 8.30 hod. 17.00 hod. Změna
EURCZK 24,7200 24,7300 + 0,04 %
USDCZK 23,1150 23,0800 - 0,15 %
EURUSD 1,0694 1,0715 + 0,2 %
PLNCZK 5,6495 5,6720 + 0,4 %
GBPCZK 29,2905 29,2605 - 0,1 %

Pondělní korekce na české koruně měla v úterý jen slabý dozvuk, když se naše měna mírně posunula na 24,82 EURCZK. Relativně stojaté vody ovšem rozvířila dnes ráno německá spotřebitelská důvěra za červenec, která se zcela nevyvedla a zbořila prognózy, čímž se koruna aktuálně opět potácí blízko hranice 24,90 EURCZK, ze které nedávno „uprchla“. Vzhledem k absenci významnějších makrodat a mediální karanténě ČNB se do čtvrtku asi další větší pohyb na tomto měnovém páru konat nebude. Co se samotného výsledku zasedání ČNB ve čtvrtek týká, oba dva scénáře (snížení sazeb o 25 bb, nebo o 50 bb) jsou již trhem zaceněny. Ani jedna varianta by tak neměla znamenat nějaký výrazný šok. Naše měna mírně posílila během včerejšku proti polskému zlotému, kde se dostala na 5,77 PLNCZK. A maďarský forint ztratil proti koruně rovněž, když oslabil na 15,94 CZKHUF. Forint je poslední dobou vůči české měně v těžké defenzívě, polský zlotý se z nevydařených měsíců v červnu „oklepal“ a aktuálně umazává ztráty. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,85 – 24,92 EURCZK.

Na eurodolaru se včera dolaru povedlo do konce dne posílit na 1,070 EURUSD. Poslední rok a půl se hlavní měnový pár ve vlnách houpe tam a zpět a situace je poměrně patová, takže se čeká na impulz, který by vydal na nějaké nové směřování. Agresivní tempo nabral dolar také na měnovém páru s českou korunou, kde se dostal na 23,18 USDCZK. Koruna proti dolaru ztrácí průběžně ve vlnách už rok a čtvrt a dnešní den zřejmě ztráty jen navýší.

PS:

Ruský rubl včera sice oslabil na 88,2 USDRUB, od září minulého roku ale postupně sbírá zisky a tento trend bude pravděpodobně nadále pokračovat.

Britské libře se včera podařilo mírně posílit, konkrétně na 0,84 EURGBP. Nadále tak úspěšně atakuje hodnoty z léta 2022 a dál sílí.

Očekávané události

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Regionální makroekonomický kalendář dnes zůstává prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Ranní spotřebitelská důvěra z Německa za červenec dopadla opačně, než čekaly prognózy, když nedošlo k jejímu zlepšení, ale na opak k nepatrnému zhoršení v již tak záporných hodnotách. Podobný výsledek dorazil před chvílí i z Francie, kde se nepatrné zhoršení očekávalo.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dorazí z významnějších čísel pouze statistika prodejů nových domů za květen, která by na směnný kurz neměla mít žádný významný dopad.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.