Akciová panika…

Nebývalý pokles akciové burzy v Japonsku. Akcie výrazně ztrácí po celém světě. Koruna zatím odolává. Dnes domácí výsledky obchodní bilance a průmyslové produkce.

EURCZK

USDCZK

Kurzy k 5. 8. 2024 8.30 hod. 17.00 hod. Změna
EURCZK 25,3180 25,2630 - 0,22 %
USDCZK 23,2130 23,0150 - 0,85 %
EURUSD 1,0907 1,0977 + 0,64 %
PLNCZK 5,8870 5,8750 - 0,2 %
GBPCZK 29,5295 29,3605 - 0,57 %

Začátek nového týdne byl vše jenom ne klidný, nebo dokonce nudný. Výrazně oslabovaly akciové burzy napříč celým světem od Japonska po USA. Japonský akciový index Nikkei 225 se v jeden okamžik obchodoval s 13% intradenním propadem (více ZDE). Důvodem byly obavy investorů, že by Spojené státy mohly směřovat k recesi. Investoři se uchylují do bezpečných přístavů v podobě japonského jenu a švýcarského franku. Příval požadovaných prodejů byl včera tak silný, že na burzách v Asii došlo k přerušení jejich provozu. Více než půlprocentní oslabení si včera proti euru připsaly i polský zlotý a maďarský forint, ale koruna zatím odolává a její ztráty se včera pohybovaly v jednotkách haléřů. Pokud by se zvýšila globální riziková averze, nedá se příliš očekávat, že by česká koruna na sebe vzala roli bezpečného přístavu a nadále odolávala oslabení. V noci na dnešek se situace v Japonsku zklidnila, když tamní akcie při otevření burzy vzrostly po vystoupení představitelů Bank of Japan. V intradenním vyjádření tak dnes index Nikkei 225 zpevnil o cca 7,5 %. Od koruny očekáváme obchodování v rozmezí 25,25 – 25,35 EURCZK.

Proti dolaru zažila koruna včera velmi úspěšný den, když v intradenním vyjádření získala 20 haléřů a den zakončila těsně na hranicí 23,00 USDCZK. Ztráty dolaru hledejme ve výsledcích amerického trhu práce ze závěru minulého týdne (viz výše) a ve spekulacích, že by Fed mohl snížit úrokové sazby na mimořádném zasedání během srpna. Plánované zasedání je na „programu“ totiž až 18. září. Dnes po uklidnění situace v Japonsku dolar zpevnil a ráno se obchoduje u hranice 23,10 USDCZK.

Očekávané události

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnes dorazí hned několik tuzemských makroekonomických výsledků za měsíc červen, když se dočkáme obchodní bilance a průmyslové produkce. Nicméně důležitější bude případně pokračující růst globální rizikové averze, u které by se dalo čekat, že dříve či později zasáhne i českou korunu.

Očekávané finanční události v Evropě

Z členských států eurozóny dnes za zmínku stojí výsledky Indexu nákupních manažerů (PMI) ve stavebním sektoru. Hodinu před polednem bude zveřejněn červnový výsledek maloobchodních tržeb z eurozóny.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku se dnes dočkáme červnového výsledku americké obchodní bilance. Především ale bude zajímavé sledovat vývoj významných akciových burz.

Ing. Jiří Rys jiri.rys@citfin.cz   +420 234 092 066

Vystudoval Provozně ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze se zaměřením na finance a obchod. Na pozici analytika působí u společnosti Citfin od roku 2010. Zabývá se především měnovým trhem a zahraniční politikou.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.